Nordens gran i världens högsta trähus

MjöstornetNu växer det 81 meter höga Mjöstornet fram i Brumunddal i Norge. Projektet har blivit möjligt tack vare Trä 8, Moelvens byggsystem som är en rejäl utmanare till stål och betong. Helt baserat på förnyelsebart material med limträ och limträbalkar och en stomme så lätt att den förbrukar minimalt med material. Vilket ger ett mindre koldioxidavtryck som i sin tur är vinst även miljön. Elegant kretsgång på höjden.

Mjöstornet är ett utvecklingssamarbete mellan byggherren Artur Buchardt, HENT AS, Voll Arkitekter AS och Moelven Limtre AS. När det är klart i början av 2019 kommer det att omfatta totalt 15 000 kvm, sträcka sig 18 våningar upp mot himlen och innehålla lägenheter, hotell, kontorsytor och flera restauranger. I bottenvåningen kommer en sim- och badanläggning på cirka 4 000 kvm att ligga. Vi har talat med Johan Åhlén, vd på Moelven Töreboda som varit med i förprojekteringen, om utmaningarna och möjligheterna i att bygga så här högt.

– Trä är lika starkt som stål i förhållande till sin egen vikt. Pelarna i Mjöstornet är monterade som träden växer i skogen så att belastningen tas om hand i träets fiberriktning. Det ger maximal styrka och minimal deformation för ett så högt hus, möjligen några millimetrar, över tid. Träslaget är gran från skogsområden nära Brumunddal. Där finns, tack vare klimat, jordmån och årsmedeltemperatur, den allra bästa granen för just limträ. Produktion, bearbetning och montage utförs av Moelven Limtre AS. Alla komponenter är färdigbearbetade, vilket gör att det går fort och minskar risken för fel radikalt.

– Tornet byggs med lätt väderskydd som innebär en avtäckning av horisontella ytor. Innan montering av badrum, golv och annan inredning görs en rigorös fuktkontroll så att allt trä är torrt. Själva limträstommen reses i sektioner, fyra till fem våningar i taget, och så görs bjälklag och ytterväggar klara varpå nästa sektion påbörjas. Brandskyddet följer europeisk standard, huset har sprinklers och är dimensionerat för brand i 120 minuter utan att rasa ihop. Det är ofta lättare med limträbalkar att möta det kravet än med stål som blir mjukt över 600 grader. Utmaningen var stålkomponenterna som binder samman limträet, så de har byggts in i träet. Det har gjorts tester på autentiska pelare där man eldade på i 90 minuter och pelaren, cirka 50 centimeter i fyrkant, hade en inbränning på 42 millimeter. När man sedan sågade isär var det under det brända alldeles friskt, vitt och starkt. Trä är alltså svårslaget även i det avseendet.