Robotar tillverkar exklusivt snickeri: ”En verklig utmaning!”

Hur tar man hantverket till industrin?
– Vi producenter måste våga bli utmanade av formgivarna, säger Martin Johansson, VD på Stolab.
Lagom till Trä & Teknik tar företaget fram en smått revolutionerande fåtölj, handgjord i varje detalj. Men tillverkad med maskinteknik.

I samverkansprojektet Innovation Square fick formgivaren Dan Ihreborn uppgiften att göra något klurigt, som skulle sätta möbeltillverkare på prov.
Han designade en fin fåtölj. Utmaningen: tillverka den här maskinellt, utan att förlora något i hantverkskvalitet.
– När fåtöljen står framför dig ska du inte se någon skillnad på om den är gjord helt manuellt eller med modern teknik, säger Martin Johansson på Stolab i Smålandsstenar, som tog emot bollen.

Fåtöljen, som ännu inte finns framme, ska presenteras på Trä & Teknik.
– För oss är utmaningen dels att följa formgivarens ritning i varje komplex detalj. Men också att kunna producera den i korta serier, med lönsamhet, säger Martin.
Det berättar han mer om på Wood Fusion-scenen 28 augusti.
– Jag kommer att ge vår bild av varför vi tror på svensk produktion och hur vi kan uppfylla de löften vi gett våra kunder.

Själv är han övertygad om att nya vassa maskiner, automatisering, CNC-teknik och robotar är framtiden.
Stolab har idag fyra robotar igång som gör många av de moment som tidigare var tunga och farliga. Dessutom målar de, lackslipar och putsar olika detaljer.
Martin Johansson ser något vackert i utvecklingen.
– Vi hyvlar ju inte för hand längre, det slutade vi med för många år sedan. Vi måste våga mer, ta ut svängarna, använda maskinerna på ett smart sätt.
– Nästa utmaning är att industrin ska ta sig an tekniken, så vi kan göra de här avancerade sakerna. Då spänns bågen till nästa nivå, det är då det blir magi.