Södra satsar på höga hus i trä: ”Vi tänker storskaligt”

Skogsindustrikoncernen Södra gör en storskalig satsning på CLT och andra konstruktionsprodukter.
– Vi ser ett kraftigt växande intresse för byggande i trä. Där vill vi vara med på ett helt nytt sätt, säger Urban Blomster, projekt- och marknadsansvarig på Södra Building Systems.

Med Södra Building Systems erbjuder man nu ett kraftigt utökat produkt- och tjänsteutbud på byggsidan. Satsningen presenteras på Trä & Teknik, där företaget både är utställare och medverkar i seminarieprogrammet.
– Framförallt vill vi visualisera våra nya produkter och tjänster. Vi vill vara med tidigt i projekten, erbjuda effektiv logistik, partnerskap och helhetslösningar, förklarar Urban Blomster.

Kärnan i satsningen är en ny produktionslina för CLT och korslimmat trä.
– Den börjar producera på allvar i början av 2019, säger Urban Blomster.
– Vi ska även på sikt leverera limträ och LVL-produkter för de behov som uppstår i byggnationen. Allt som krävs för att på ett kostnadseffektivt sätt bygga högt i trä, i första hand flerbostadshus.
Ambitionen är också hög:
– Vi förprojekterar redan för en andra fabrik, en ny byggnad i Värö, som blir väsentligt mycket större. 

Det ökade intresset för träbyggnation, bland annat till följd av de positiva effekterna för klimatet, ligger bakom satsningen.
– Vi fick de första indikationerna från vår brittiska marknad, det var där tankarna väcktes. Det ledde till en förstudie och vidare till vår första investering.
Södra har samtidigt konstaterat att intresset på den skandinaviska marknaden växt snabbt de senaste två åren.
– Vi ser att denna nya byggteknik har ett behov av kompetensuppbyggnad på konstruktionssidan.
– Men det är brist på erfarna, duktiga byggare. Där har vi identifierat några, som vi vill bilda partnerskap med för att kunna erbjuda en kostnadseffektiv byggnation i trä, där vi levererar allt material.