​I fokus på Trä & Teknik: Hel stadsdel byggs i trä

Ett nedlagt stenbrott utanför Göteborg blir en ny stadsdel – helt byggd i trä!
– Miljön inspirerar verkligen. Vi vill läka såren i naturen, säger Marianne Sätre, arkitekt på norska Snöhetta.

Att bygga stadsdelar i trä har inte gjorts på närmare hundra år i Sverige. Men nu ska det bli av. Projektet Wendelstrand i Mölnlycke, med uppemot 800 lägenheter, presenteras under pågående Trä & Teknik på Svenska Mässan. Ett minst sagt originellt projekt där ett gammalt stenbrott strax intill Landvettersjön ska förvandlas till ett unikt bostadsområde, helt i trä.

Marianne Snöhetta Sätre

Projektet drivs av stadsutvecklingskontoret Next Step, i samarbete med Härryda kommun och den hyllade arkitektbyrån Snöhetta i Norge. Snöhetta är bland annat känt för det anslående biblioteket i Alexandria, de nordiska ambassaderna i Berlin och operahuset i Oslo.
– Vi har också stor erfarenhet av att bygga i trä. Och vi är väldigt engagerade i att ta oss an nya teknologier, säger Marianne Sätre, som på mässan fick tillfälle att presentera projektet för kung Carl XVI Gustaf.
I sitt tal hade kungen framhållit att skog växer långsamt medan teknik och kunskapsutveckling går snabbt.
– Min kommentar till kungen var att stadsutveckling går inte snabbt. Vi får lära oss längs vägen, det får ta tid om vi ska kunna bygga med hög kvalitet…

I projektet Wendelstrand handlar det, enligt Marianne Sätre, mycket om att utveckla byggmetoder och ny teknologi. Allt i husen, från stommar till fasader, ska bestå av trä. Och även om man i Norge byggt mycket i trä har man ingen erfarenhet av hela stadsdelar i trä.
– Det blir en spännande utmaning, och samtidigt en läroprocess.
Detaljplanen för området väntas bli fastställd senare i höst. Förberedelserna börjar med att anlägga en park.
– Det rinner en bäck genom området. Vi ska ta hand om vattnet och marken och plantera skog där och på så sätt läka såren, förklarar Marianne.

Hösten 2019 ska bygget av ett ”Lakehouse” börja, en gemsamhetsanläggning med utsikt över sjön. Där ska bland annat finnas restaurang, möteslokaler, gym och kontor. Huset ska stå klart i slutet av 2020, enligt planerna. Först därefter börjar själva bostadsbyggnationen som blir mycket varierande: små radhus, flerbostadshus, något höghus. Meningen är att stadsdelen ska växa fram i etapper under 2020-talet och stå helt klar i slutet av årtiondet.

Vill du veta mer?
Kontakta Stefan Sundqvist, affärsansvarig för Trä & Teknik på Svenska Mässan, 031-708 80 71. 

Kostnadsfri entrébiljett till Trä & Teknik

Registrera dig kostnadsfritt till Trä & Teknik 2022 redan idag.

Kostnadsfri entrébiljett