Derome ställer ut på Trä & Teknik: "Vi vill kroka arm med nya aktörer"

anders carlssonTrävaru- och byggkoncernen Derome satsar stort på Trä & Teknik 2022.
– Vi vill lyfta vårt cirkulära tänk och visa vår bredd: hela serien från skog till färdigt hus, säger Anders Carlsson, Teknik och FoU-chef på Derome. Dessutom vill man hitta samarbetspartners – och nya medarbetare.

Derome medverkar dels i flera punkter i scenprogrammet, dels som utställare på Trä & Teknik 2022.
– I första hand vill vi prata om vår resa mot sänkta klimatavtryck.
– Vi har nyckelprojekt kring klimatneutralt byggande och cirkulära produkter som vi vill presentera. En viktig del gäller återbruk av produkter. Vi tar också upp biologisk mångfald och social hållbarhet, säger Anders Carlsson.

Koncernen har sex affärsområden som spänner över allt från skogsbruk, egna sågverk, ett stort butiksnät och materialförsörjning för hela bygg-och träindustrin till byggande i egen regi och förvaltning av fastigheter.
– Nyttan med att ha den här bredden är samtidigt det unika med Derome. Det gör att vi kan ha kontroll över hela flödet, menar Anders.
– Att vi dessutom är en familjeägd koncern gör att vi kan ta långsiktiga beslut, där hållbarhetsperspektivet finns med hela tiden.

På scenen kommer Derome att visa några konkreta case. Bland annat Göinge by, utanför Varberg. Där börjar man, med start nästa år, bygga 900 bostäder, förskola, äldreboende, en stadsdelspark, med mera.
– Vi vill skapa en bykänsla, i modern tappning. Bland annat genom att göra det enkelt för människor att träffas, förklarar Anders Carlsson.
– Här ska man också kunna leva klimatmedvetet. Vi hushåller med resurser när vi bygger. Göinge by blir Sveriges största klimatneutrala bostadsområde. Vi hoppas att det ska inspirera andra.

Projektet involverar alla delar i koncernen, betonar han.
– Men vi samverkar även med många andra. Det är ju hundratals artiklar som ingår i en bostad, till exempel. Vi vill utmana alla i branschen att hjälpa till med omställningen till klimatneutralt, där samverkan är en nyckel för framgång.
– På Trä & Teknik vill vi hitta samarbeten med leverantörer, specialister och studenter kring allt från byggmaterial och social hållbarhet till att göra våra industriella processer smartare.
Han menar att konjunkturerna pekar mot ett kraftigt ökat träbyggande.
– Våra orderböcker är välfyllda och vi ser en god försäljning på trämaterial.
– Dessutom vill alltfler aktörer lära sig mer om att bygga i trä. Det gäller även aktörer som inte var så intresserade av det innan. Vi har idag väldigt många fler träffar av det slaget än för bara något år sedan, berättar Anders.
Han tycker sig se en attitydförändring och kopplar det till att fler och fler inser att de måste minska sina klimatavtryck – och att träbyggandet då ofta är det bästa alternativet.

Att det äntligen, efter fyra långa år (senaste Trä & Teknik gick 2018) är dags för en fysisk mässa i branschen ser han mycket positivt på:
– Det är jättebra! Vi är ju sociala individer. Att kunna se varann i ögonen och förstå varann fullt ut är viktigt. Det går aldrig att ersätta med digitala möten.
– Vi är på mässan både för att lära ut och hämta in kunskap. Inte minst vill vi slå armkrok med nya aktörer och få nya uppslag.
Derome är inte bara intresserade av nya samarbetspartners. Man hoppas också träffa framtida medarbetare på Trä & Teknik, avslöjar Anders:
– Vi är inne på en fantastisk tillväxtresa. I fjol anställde vi 300 nya kollegor och är nu 2 800 anställda i koncernen. Men vi behöver bli ännu fler. Och vi vet sedan tidigare att mässan är ett bra forum för att hitta ny kompetens.