En framtid klädd i trä

Fotograf: Pär Bäckstrand, TV4

Samhällsbyggandet i trä befinner sig på en stabil resa uppåt. 2022 är det även ett av fyra huvudteman på Trä & Teknik. Moderator på mässan är Mark Isitt och här delar han med sig av sina tankar kring framtiden och vad den kommer att bringa samhällsbyggandet.

Mark Isitt är journalist men vi känner honom bäst som arkitektur- och designkritiker. Du kanske har sett honom som programledaren i tv-serien Grand Designs där han besöker olika spektakulära husbyggen. Han engagerar sig i projekten med en passion för arkitektur som är omöjlig att inte smittas av. 1989 intervjuade Mark arkitekten Gert Wingårdh för en artikel och sedan dess har han dedikerat sin journalistiska karriär till just arkitektur, design och samhällsbygge.
– Jag förälskade mig i tanken på att skriva om arkitektur, som många tycker är komplext, på ett tillgängligt sätt. Utan att trivialisera det. Man kan angripa det här ämnet med enorm passion och stort engagemang och försöka hitta personen bakom husen. Det passade mig perfekt att försöka skapa en brygga mellan det svåra ämnet och den breda publiken. Och det har jag gjort de senaste 30 åren, berättar Mark.

Det nya samhällsbyggandet
70% av Sveriges yta är täckt av skog, vilket gör det till vår främsta naturresurs. Det är alltså inte ett dugg konstigt att vi historiskt byggt mycket i just trä.
– Vi kan bygga i trä i det här landet. Det har vi gjort i tusentals år och vi kommer att fortsätta framåt. Det är naturligt att vi i tider av krig och klimatkriser tillvaratar våra resurser och utforskar fler användningsområden för träet, säger Mark.

Trä som byggnadsmaterial ligger svenskarna varmt om hjärtat. Men det har alltid varit starkt sammankopplat med konventionell arkitektur. Tills nu.
– Trä har fått ett enormt estetiskt uppsving och allt fler har förstått dess uttrycksmöjligheter. Det finns fördelar med trä både i byggnationen och det färdiga resultatet. Det är lätthanterligt och möjliggör påbyggnationer. Jag ser en enorm potential i att bygga på stora betongbyggnader så som miljonprogram. Det kan vara en fantastisk möjlighet att ge de byggnaderna nytt liv. Den estetiska aspekten är minst lika viktigt som materialval. Har du ett hus som är vackert kommer du att ta hand om det huset.

”Trä & Teknik har aldrig varit hippare”
Det hållbara byggandet är viktigare än någonsin och där spelar trä en betydande roll. Det är en förnyelsebar råvara som binder koldioxid istället för att släppa ut det. Hur vi använder träet framåt kommer även det att betyda mycket.
– Jag har stort förtroende för den stora kunskap som finns om trä. Men jag hoppas att man från och med nu börjar tänka på träets estetiska och formbara möjligheter. Och där tror jag att vi behöver se fler positiva exempel för att bli inspirerade. Man måste komma till insikt att trä är ett material som man kan forma, svarva och fasa. Jag ser även att man till exempel kommer använda träfiber i 3D-printning i framtiden.

30 augusti till 2 september befinner sig Mark på Svenska Mässan i Göteborg för att moderera på Trä & Teknik. En plats där utställare, besökare, talare och andra deltagare får möjlighet att utbyta kunskap och inspirera varandra på resan mot ett hållbart byggande.
– Trä & Teknik har aldrig varit hippare och det är otroligt roligt att se. Det är en mässa som funnits länge men aldrig varit mer aktuell och angelägen än nu. Kopplingen till klimatet är det som gör det så viktigt. Vi har en stark positiv relation till trä och jag tror att vi kommer kunna prata om viktiga ämnen som hur vi undviker att riva och istället bygga till, och vikten av skönhet.