Utställare om comebacken för Trä & Teknik: "Världsklass!"

Återkomsten för Trä & Teknik, som avslutades idag på Svenska Mässan, hyllas av både besökare och utställande företag. Flera utställare gjorde miljonaffärer direkt på mässgolvet. En av dem är Ulrick Staudal på Combilift:
Det finns bara ett ord att sammanfatta den här mässan med: världsklass, säger han.

Efter att ha skjutits upp två gånger till följd av pandemin gjorde Trä & Teknik efterlängtad comeback på Svenska Mässan 30 augusti-2 september. Det var fyra år sedan senaste mässan och många såg fram emot Nordens största mötesplats för alla som arbetar med eller använder trä.
Jag kan väl erkänna att det varit lite nervöst inför detta. Så det var en befrielse att äntligen kunna öppna portarna. Allt gick fantastiskt bra klart över förväntan, säger Jan Nilsson, affärsansvarig för Trä & Teknik.
– Framför allt upplevde vi en väldigt positiv stämning på mässan. Det gick inte att ta miste på glädjen att träffas igen. Och utställarna vittnar om att de träffat helt rätt kunder och fått många skarpa leads.

Mässan samlade 207 utställare, flera av dem storsatsade med två eller fler montrar. Besökarna bjöds på ett fullspäckat seminarieprogram från tre scener, kopplat till årets teman: Digitalisering, Kompetensförsörjning, Hållbarhet och cirkulära lösningar samt Det nya samhällsbyggandet i trä.
– Det kändes att vi träffade helt rätt: det var fullsatt mest hela tiden. Våra besökare var verkligen sugna på att lära sig mer om alla trender och utmaningar, det förmedlades så mycket klokskap från scenerna.

Jan Nilsson vill också uppmärksamma en kär kollega, som nu går i pension.
– Jag vill tacka Stefan Sundqvist, som under 23 år varit med och utvecklat den här mässan tillsammans med branschen. Han gjorde i år sin sista mässa. – Stefan har gjort en ovärderlig insats för att etablera Trä & Teknik som Nordens ledande mötesplats i sitt slag.

Att utställarna verkligen satte värde på årets mässa och vill satsa vidare avspeglas i förhandsbokningarna.
– Ja, det är jätteroligt. En rad utställare har valt att redan under pågående mässa boka plats till nästa Trä & Teknik, som går 36 september 2024. Det är vi enormt tacksamma för!

Så här tyckte några utställare om Trä & Teknik 2022:

Christoffer Johnsson, VD, Taigatech:

“Vårt startup-företag, bildat 2021, erbjuder AI-baserade spårbarhetssystem för sågverksindustrin som möjliggör att varje individuell stock kan följas genom produktionen. Den här mässan blev vårt stora genombrott. Vi träffade exakt rätt målgrupp, har tecknat en order och haft många intressanta samtal med potentiella kunder och investerare.”

Ulrick Staudal, Combilift:

“Det här var en av de bästa mässorna vi varit med på. Intresset har varit enormt, vi har haft besökare från hela Skandinavien. Vi har gjort affärer i miljonklassen, vi sålde bland annat en 5-tons elektrisk fyravägstruck direkt på mässgolvet, och har fått massor av leads. Det här är den viktigaste mässan för oss i norra Europa, det har årets mässa bevisat. Världsklass!”

Jesper Frandsen, ägare, Ceetec:

“Årets mässa blev en stor succé för oss. Vi lanserade en ny torkugn, Ceetec Drying System, för målade produkter. Den är nio meter lång och 2,5 meter hög och drog massor av folk till montern. Vi har inte haft en lugn stund. Vi har en lång lista på seriösa intressenter, inte bara från Sverige, Norge och Danmark, utan även Tyskland och Estland. Det har gått väldigt, väldigt bra.”

…och så här tyckte några besökare:

Anders Lindstrand, VD, Muggebo Piano & Specialsnickerier:

“Jag kom hit med förväntningar att hitta spännande material och olika typer av verktyg, även avancerade CNC-maskiner. Jag är överväldigad av utbudet. Mycket talar för att det blir affär.”

Bonny Jarnbro, inköpare, AB Hilmer Andersson:

“Jag är här för att titta på sågverksmaskiner, hyvelmaskiner och vidareförädlingsprodukter. Jag har sett en hel del nyheter och knutit värdefulla kontakter.”

Linnéa Svensson, inköpare, CNC Snickerier:

“Vi är på mässan för att uppdatera oss och träffa leverantörer. Framförallt av skivor och beslag och tjänster inom sågning, hyvling och halvfabrikat. Känslan är positiv, här finns mycket att hämta på mässan.”