Träindustrin reser sig mot nya höjder

Trä & Teknik på Svenska Mässan

I Norge når världens högsta trähus snart sin fulla höjd på 80 meter. I London planerar man två gigantiska höghus i trä och i Tokyo finns ett projekt för ett 350 meter högt trähus som ska stå klart 2041. Trä och-byggnadsindustrin sträcker sig i detta nu till oanade höjder.

Ny statistik från TMF visar att flerbostadsbyggandet i trä ökade med 29 % i fjol och 2017 byggdes det 3797 lägenheter i hus med trästommar. Prognosen för 2018 visar en fortsatt stark utveckling. Samtidigt har andelen trähus av den totala bostadsproduktionen ökat från 8,8 % till 10,9 %. Kurvan för svensk träindustri pekar skarpt uppåt och har gjort de senaste tre åren, detta är något som årets ansvariga för Trä & Teknik på Svenska Mässan i Göteborg tagit till sig.

Ett genomgående tema på årets Trä & Teknik är att visa framtidslösningar.
Särskilt fokus sätts på snickeri och möbelindustrin genom samarbetet med organisationen Interior Cluster Sweden, som är partner till årets Trä & Teknik.

– Ambitionen är att visa framtidsmöjligheterna, generera tillväxt och visa all den kompetens som leverantörerna till möbel- och snickeriindustrin står för, säger Stefan Sundqvist affärsansvarig för Trä & Teknik.

Seminarier om 3D-printing, målningssystem, effektiva byggnationer i trä och konkurrenskraft på marknaden i kombination med konferensen Sawtec-dagarna visar vart branschen är på väg och hur framtidens lösningar ser ut. Trä som framtidens material är den gemensamma nämnaren för Trä & Teknik 2018.

– Det som gör vår mässa unik i Norden är att vi vänder oss till alla professioner som arbetar med eller använder trä, säger Annika Persson, affärsutvecklare på Svenska Mässan.