Östafrikansk delegation besöker Trä & Teknik: "Vi vill skapa kontakter"

En delegation med 25 ledande företrädare för Östafrikas träindustri och byggsektor besöker Trä & Teknik 3–6 september. Joy Mboya, engagerad i projektet Woodlife Business, är en av dem:
– Det finns ett växande intresse för hållbart byggande i Kenya. Vårt mål är att knyta värdefulla kontakter under besöket i Sverige, säger hon.

 

Delegationen, ledd av den svenska ambassadören i Nairobi, Caroline Vicini, gör i september en rundresa i Sverige, bland annat för att titta närmare på industri- och träbyggnadsprojekt. I samband med besöket på Trä & Teknik 5 september håller ambassadören och två av företrädarna seminariet “East Africa On The Rise“, där man vill visa den växande kommersiella marknaden med inriktning på hållbart byggande. Bland annat presenteras projektet Woodlife Business och de möjligheter det erbjuder för samarbete och partnerskap med svenska aktörer.

 

Vill inspirera byggbranschen
Joy Mboya är en av dem som medverkar på scenen:
– Sverige har en blomstrande träindustri och har byggt upp stor kunskap och erfarenhet, inklusive träkonstruktioner och byggande i trä. Så vi har mycket att lära av er i Sverige, säger hon.
– Dessutom, efter att ha arbetat med olika svenska kollegor, upplever jag att det generellt finns en god samarbetsanda och en vilja att dela erfarenheter.

 

Joy är VD för GoDown Arts Center, ett stort träbyggnadsprojekt i Nairobi, där de svenska arkitektbyråerna White och Gaia engagerats.
– Vi är ett exempel på strukturell användning av träkonstruktioner för hållbart byggande, som vi hoppas ska inspirera byggbranschen, förklarar hon.
– Samtidigt vill vi stimulera utvecklingen av den kommersiella skogssektorn och trätillverkningen mot en mer klimatreducerande byggindustri i Östafrika.

 

“Måste förändra tankesätt”
Men det finns en hel del utmaningar längs vägen, påpekar Joy Mboya:
– Vi måste till exempel förändra tankesättet om träkonstruktioner – och den ekonomiska bärkraften i det – för att attrahera investeringar.
– Det görs stora insatser från olika aktörer i vår region för att föra fram träets värdekedja. Jag hoppas att det ska vara intressant även för svenska aktörer.
Mot den bakgrunden ser hon fram emot besöket på Trä & Teknik.
– Jag är säker på att vi kommer att inspireras på mässan. Vårt mål är att knyta viktiga kontakter att bygga vidare på framöver, understryker hon.
– Om vi, efter besöket i Sverige, kan återvända hem med en konkret vision för en regional träbyggnadsindustri och kan uppföra några show-case projekt, skulle det vara ett mycket framgångsrikt resultat av vår resa.

 

“Ett kvitto på framgång”
Anna Ryberg Ågren, direktör på branschorganisationen Svenskt Trä, samarbetspartner till Trä & Teknik, ser intresset från Östafrika i ljuset av den positiva utvecklingen av det industriella träbyggandet i Sverige.
– Den utveckling vi haft de senaste 20 åren, mycket tack vare god samverkan mellan industri, akademi och olika aktörer inom byggbranschen, har lett till att vi byggt upp en betydande kunskap, säger hon.
– Att andra länder vill besöka oss för att ta del av denna kunskap är verkligen ett kvitto på att denna modell för samverkan har varit framgångsrik.
Hon menar att Sverige alltmer börjar framstå som ett föregångsland.
– Jag skulle till och med våga mig på att säga att vi är världsledande inom industriellt träbyggande, hävdar hon.
– Det är inte bara det här besöket som vittnar om det; det är många delegationer från olika delar av världen som besöker Sverige för att lära sig mer om både vår träindustri och vår träbyggindustri.

 

Läs mer om programpunkten “East Africa On The Rise: Emerging markets for commercial forestry and timber construction” >>