Trä & Teknik visade snabbspåret mot en ljusnande framtid

Efter fyra intensiva dagar avslutades Trä & Teknik 2024 i fredags. Trots att träindustrin är satt under hård press gjordes stora affärer under mässan, vilket kan ses som ett positivt tecken.
Nu verkar allt fler inse att trä, som förnybart material, är snabbspåret mot en ljusnande framtid, säger Anna Ryberg Ågren, direktör på branschorganisationen Svenskt Trä.

 

Trä & Teknik, Nordens största mötesplats för industriell träbearbetning och samhällsbyggande i trä, genomfördes på Svenska Mässan 3-6 september. Mässan samlade 200 utställare. Många vittnar om riktigt bra affärssamtal och skarpa leads, trots det svåra konjunkturläget i branschen.
– Vi är väldigt ödmjuka och tacksamma för att så många valt att ställa ut och besöka oss – trots att omvärlden ser ut som den gör, säger Jan Nilsson, affärsansvarig för Trä & Teknik.

 

Minister på plats
Prominent gäst på årets Trä & Teknik var landsbygdsminister Peter Kullgren. Han slår fast att skogs- och tränäringen är av strategisk vikt för Sverige:
– Som landsbygdsminister är det därför både viktigt och givande att delta på Trä & Teknik, säger han.
– Under mässan hade jag många bra samtal. Det var inspirerande att se allt vi producerar i Sverige och alla de innovationer som sker.

 

Delegation från Östafrika
Betydelsen av svensk skogs- och tränäring visade sig också genom det stora internationella inslaget på årets Trä & Teknik.
Bland kom en delegation av 25 ledande företrädare för Östafrikas träindustri och byggsektor, ledda av Caroline Vicini, svensk ambassadör i Nairobi.
– Syftet var att visa upp den svenska träförädlingsindustrin. Delegationen och ambassadören gick runt och pratade med utställare en hel dag, skapade kontakter och höll även ett uppskattat seminarium, berättar Jan Nilsson.

 

Nya initiativ för arkitekter
Ett helt nytt initiativ för året var att Tidskriften Arkitektur gick in som scenpartner till Trä & Teknik.
– Det blev mycket uppskattat. Ett 30-tal arkitekter fyllde scenen under en förmiddag och fick en mängd åhörare. Allt handlade om träbyggande och intresset bland arkitekter verkar bara bli större och större.

Det var också premiär för Woodlife Sweden, en utställning om träarkitektur, design och hållbar stadsplanering med guidade visningar. I anslutning till den gjordes ett exklusivt och fullbokat studiebesök på World of Volvo.

 

Varnar för klimatkollaps
Årets seminarieprogram, från tre öppna scener, föll mycket väl ut. En talare som drog mycket publik till sin föreläsning var engelsmannen Paul Brannen, författare och företrädare för European Woodworking & Sawmill Industries.
– Han talade mycket engagerat om varför vi måste bygga mer i trä. Eftersom byggnationer står för 40 procent av världens CO2-utsläpp var hans budskap tydligt: vi måste förändra hur vi bygger. Annars riskerar vi att gå mot en klimatkollaps, säger Jan Nilsson.
– Även vår satsning på en karriär- och kompetensscen, med ett eget scenprogram för studenter och intressenter av träindustrin, var välbesökt och är något vi ser fram emot att skapa igen 2026.

 

Älgkrockar ska undvikas
Planeringen inför nästa Trä & Teknik, som går 2528 augusti 2026, är med andra ord i full gång. Datumen har koordinerats med älgjakten i Norrland.
– Vi har säkerställt att den mässan, liksom alla kommande, inte kommer att krocka med älgjakten, försäkrar Jan Nilsson.

 

Så här tyckte några utställare om Trä & Teknik 2024:
Anna Ryberg Ågren, direktör, Svenskt Trä
“Mitt intryck är att det var högt tempo, speciellt dag två och tre. Trots att mässan sammanföll med älgjakten i Norrland – som är viktig för våra medlemmar. Vårt uppdrag är ju att sprida kunskap om trä, träprodukter och träbyggande. Det gör vi effektivt på Trä & Teknik, där vi möter byggsektorns aktörer och andra målgrupper. Vi hade många givande samtal i montern. Med de klimatutmaningar vi står inför verkar alltfler inse att trä, som förnybart material, är snabbspåret mot en ljusnande framtid.”

 

Martin Groder, Felder
“För oss är det viktigt att vara med på den vackra Trä & Teknik-mässan i Göteborg varje gång, för att möta kunder i Skandinavien. Intresset för våra CNC-maskiner har ökat kraftigt, jämfört med för två år sedan. Vi har fått många intressanta leads på årets mässa och är mycket nöjda.”

 

Claes Otterbeck, VD, L.O.A.B.
“Vi levererar högkvalitativa maskiner och maskinsystem, främst till sågverk och träbearbetning. Till exempel datortomografer för stockar som gör det möjligt att se in i stocken, bearbeta den med millimeterprecision för att kunna utnyttja den maximalt. På årets Trä & Teknik har vi fått flera leads och till och med gjort en affär på 2,6 Mkr direkt på mässgolvet, vilket är ovanligt.”

 

… och så här tyckte några besökare:

 

Dan Svantesson, produktchef, Epos Träindustri
“Utbudet här på mässan är intressant, bra överblick! Jag är främst här för att titta på såglinjer. Vi står vid ett vägskäl och överväger att investera.”

 

Clara Conte, produktdesigner, Martin Björnson AB
“En väldigt inspirerande mässa! Vi har åkt hit för att titta både på trämaterial och hyvlar. Jag har sett många nya saker som jag inte visste fanns!”

 

Vill du veta mer? Kontakta Jan Nilsson, affärsansvarig för Trä & Teknik på Svenska Mässan, tel 031-708 86 64. Mer information: www.traochteknik.se