-
Hem
-
Om Trä & Teknik
- Utställarlista
-
Händer på Trä & Teknik
-
Planera ditt besök
-
För utställare
- Biljetter
-
Nya rön i fokus på Trä & Teknik: se in i virket – se in i framtiden!
9 augusti / 2024
Svensk träindustri står inför ett högteknologiskt genombrott. Forskningsprogrammet CT WOOD visar hur datortomografi, AI och maskininlärning kan få praktisk nytta i industrin. Redan idag.
– Vi står i början av något stort, säger Mikael Svensson, forskare på LTU, Luleå tekniska universitet, som medverkar på Trä & Teknik 2024.
LTU är djupt engagerat i årets Trä & Teknik, Nordens största mötesplats för alla som arbetar med eller använder trä, som arrangeras 3–6 september på Svenska Mässan i Göteborg. Dels har universitetet en egen monter, som visar aktuella forskningsprojekt, dels medverkar LTU i ett flertal punkter i scenprogrammet.
AI analyserar mätresultat
Framför allt sätts fokus på CT WOOD, ett femårigt industrifinansierat forskningsprogram som avslutas i år – samtidigt som ett nytt femårigt program startar upp.
– Vi har startat över 30 projekt, inom fyra olika kompetensområden: mätteknik för trämaterial, skärande bearbetning, träfysik och trämaterialutveckling, berättar Mikael Svensson.
Dessa kompetensområden speglas också i montern på Trä & Teknik, där besökarna bland annat kan ta del av CT-scanning, alltså röntgenbaserad datortomografi av stockar.
– Det ger massor av mätdata kring materialets egenskaper som vi analyserar med digitala hjälpmedel, AI och maskininlärning. Metoden kan bli oerhört värdefull för den industriella omställningen till ökad effektivitet och hållbarhet.
Högre kvalitet, lägre energiförbrukning
En annan del av forskningen gäller sågning, hyvling och sönderdelning.
– Där handlar bland annat om att göra så tunna sågsnitt som möjligt och få kontroll över den yta som blir när man sågar eller hyvlar, förklarar Mikael.
Inom området träfysik ligger fokus på att, så effektivt som möjligt, få bort vatten. Forskningen håller på att ta fram modeller som kan leda både till ökad virkeskvalitet och minskad energiförbrukning.
Alla kompetensområden inom CT WOOD hänger ihop med det gemensamma målet att utveckla trämaterialet. Kan egenskaperna förbättras? Kan man göra nya produkter av trä?
– Där finns mycket vi ser i pipe-line. Det mesta är ogjort, brukar vi säga.
Så kan CO2-utsläppen minska
Mikael har höga förväntningar, både utifrån de rön man redan gjort och på de kommande fem åren med forskningsprogrammet CT WOOD:
– Det känns att något verkligt stort är på gång. Det är också ett av skälen till att vi ställer ut på Trä & Teknik.
– Skogsindustrin och den trämekaniska industrin står inför stora förändringar. Vad behöver man göra för att ställa om till ett mer cirkulärt samhälle? Som forskarhjärna vill man gärna bidra till att förverkliga den omställningen.
Han lyfter speciellt frågan om träets förmåga att binda kol – och därigenom motverka koldioxidutsläpp.
– Vi behöver öka graden av kolinbindning i de produkter som framställs. Idag används bara runt 20 procent av en avverkad trädstams volym som går till ett sågverk för att binda kolet under lång tid, framförallt i träbyggnation.
– Resten, 80 procent, används till kortlivade produkter som papper, pappersmassa och så kallad bioenergi som släpper ut koldioxid, speciellt när de efter relativ kort tid bränns upp.
Mikael vill se att kolinbindningen ökar kraftigt, kanske till 50 procent, genom att använda en större del av trädstammen till långlivade produkter.
– Det skulle öka resurseffektiviteten och göra en enorm klimatnytta.
Hoppas på stor uppslutning
Han har tydliga målsättningar inför årets Trä & Teknik.
– Vår ambition, liksom industrins, är att omsätta våra forskningsresultat till handling. Vi vill skapa delaktighet, locka företag till mässan för att berätta om de resultat vi uppnått och det vi ska forska vidare kring.
LTU vill också lyfta en annan avgörande framtidsfråga för träindustrin: kompetensförsörjning och kompetensutveckling.
– Den är helt central om vi ska lyckas med den här omställningen. Suget efter personal är enormt, konstaterar Mikael Svensson.
Han vill också locka fler unga in i branschen, bland annat genom att puffa för universitets ettåriga distansutbildning till magister i träkonstruktion och till en tvåårig civilingenjörsutbildning, master i träteknik, på plats i Skellefteå.
– Det är utbildningar för dem som läst ett treårigt högskoleingenjörsprogram och vill ha en stark avslutning mot trä, förklarar Mikael.
– Där är vi som forskare också lärare. Vi ser verkligen fram emot givande möten och diskussioner på mässan!
Läs mer om forskningsprogrammet: www.ltu.se/forskning/forskningsamnen/trateknik/ct-wood
Läs mer om utbildningarna: www.ltu.se/utbildning/program/tntta-magister-trakonstruktion samt www.ltu.se/utbildning/program/tmtta-trateknik-master