Woodlife Sweden: En resa genom Sveriges träarkitektur

Utställningen Woodlife Sweden är ett samarbete mellan Svenska Institutet, Sveriges Arkitekter och Svenskt Trä som syftar till att öka intresset för hållbar utveckling och att öppna för nya samarbeten mellan aktörer inom hela träindustrin. I september 2024 finns det möjlighet att se Woodlife-utställningen på Trä & Teknik.

 

Som besökare får man ta del av ett antal svenska träprojekt, från stora påkostade byggnader till småskaliga projekt.
– Woodlife Sverige är ett utställningskit som innehåller drygt 40 projekt som visar hur träarkitektur kan bidra till att minska klimatpåverkan och driva på utvecklingen mot en biobaserad ekonomi, säger Anna Ryberg Ågren, direktör på Svenskt Trä.

 

Ett urval av viktiga och spännande projekt
Som Anna Ryberg Ågren nämner innehåller Woodlife Sweden drygt 40 olika träprojekt. Bland dem återfinns till exempel Hoppets förskola i Göteborg.
– Hoppets förskola är ett viktigt projekt då det var det första som byggdes med ambitionen att vara helt fossilfritt. Här har Göteborgs stad i ett konkret projekt drivit utvecklingen framåt för klimatneutralt byggande, säger Anna Ryberg Ågren.

 

Ett annat Göteborgs-projekt som finns med är Björkö vindkraftverk, Sveriges första vindkraftverk i trä, byggt av Modvion som en prototyp i skala 1:5 till den fullskaliga som nu finns i Skara.
– Det är ett unikt projekt som verkligen är värt att se. Ett genombrott som banar väg för en helt ny generation av vindkraftverk, säger Anna Ryberg Ågren.
Några av projekten som är med på utställningen var nominerade till Träpriset 2024, som delas ut av Svenskt Trä, däribland det vinnande bidraget.
– Fjärrkylcentralen på Medicinareberget var nominerat i årets Träpris och är ett exempel på ett infrastrukturprojekt som är uppförd med ambitionen att vara både unikt och klimatneutralt, säger Anna Ryberg Ågren och fortsätter:
– Vinnaren av Träpriset 2024 var Sara kulturhus i Skellefteå. Det är en imponerande byggnad som med sina 20 våningar och cirka 80 höjdmeter är en av världens högsta byggnader i trä. Den har fått stor betydelse för träbyggandet, såväl i Sverige som internationellt. Skellefteå placerar sig i framkant inom träbyggandet och har en genomgående strategi kring klimatneutralitet, till exempel använder man solceller och jobbar för energieffektivitet för att minimera klimatavtryck ytterligare.

 

Ett ökat intresse för hållbar utveckling
Syftet med Woodlife Sweden är att öka intresset för träbyggande, hållbar utveckling och öppna upp för nya samarbeten.
– Utställningen är framtagen som ett toolkit som lätt ska kunna distribueras till ambassader och andra svenska myndigheter utomlands för att stärka Sverigebilden. Svenskt Trä har ett uppdrag att sprida kunskap om trä och träbyggande, och i det uppdraget är inspiration en viktig del. Woodlife Sweden syftar just till att, genom goda exempel, öka intresset för hållbar utveckling och inspirera till ett ökat byggande i trä, säger Anna Ryberg Ågren.

 

– Vi vet att FN:s IPCC-rapporter tydligt visar att klimatet förändras allt snabbare. I deras senaste utvärderingsrapport slår de också fast att det redan idag finns teknik för att halvera utsläppen till 2030 inom alla samhällssektorer, alltså även byggsektorn. Vi måste agera direkt om vi ska lyckas, och använda den teknik som finns. Att bygga med trä är det snabbaste sättet att minska klimatpåverkan från byggandet här och nu, dessutom innebär det trippel klimatnytta. Bearbetningen av trä genom värdekedjan ger låga klimatutsläpp, koldioxiden som har tagits upp av de växande träden lagras in i form av kol under byggnadens hela livslängd och trä kan ersätta andra material som hade gett högre klimatpåverkan, avslutar Anna Ryberg Ågren.

 

Den 3-6 september deltar Woodlife Sweden som utställare på Trä & Teknik. Det är en unik möjlighet att få upptäcka svenska projekt som går i bräschen för träbyggande och en klimatneutral framtid.